Vesti

JAGODINSKI STUDENTI U MAĐARSKOJ

  88 pregleda

Jagodinski studenti, članovi folklorne sekcije i orkestra Fakulteta pedagoških nauka, održali su kulturno-umetnički program u Lovri, mađarskom mestu sa većinskim srpskim stanovništvom, na poziv srpske samouprave, Srpskog metodološkog i pedagoškog centra u Budimpešti i uprave zadužbine Tekelijanum.

Studente je u Budimpešti primio ambasador Republike Srbije, Rade Drobac, istakavši na svečanom prijemu u Ambasadida mu je veliko zadovoljstvo štoje upoznao mlade ljude koji ulažu mnogo napora kako bi Srbima u dijaspori prenelideo mladalačke energije kroz tradicionalnu igru i pesmu, kao i da je upoznat sa tradicijom i načinom rada Fakulteta u Jagodini. Studenti su zahvalili na prijemu otpevavši, uz pratnju klavira, pesmu „Ovo je Srbija“, što je bio posebno emotivan trenutak za sve prisutne.
Budući učitelji i vaspitači posetili su kulturne znamenitosti Budimpešte, srpsku školu „Nikola Tesla“ i Sentandreju. Da su u pitanju mladi koji od srca igraju, pevaju i sviraju, pokazivalo se na svakom koraku. Poneta lepotom sentandrejske crkve, pevačka grupa spontano je izvela deo duhovnog repertoara, dok se u Budimpešti, na čuvenom Trgu ruža, ispred Gimnazije „Nikola Tesla“, na oduševljenje brojnih prolaznika, razvilo srpsko kolo.

Centralni deo ovog putovanja bilo je gostovanje u Lovri, gde suse Srbima kojiu Mađarskoj žive još od seobe predvođene Arsenijem Čarnojevićem studenti jagodinskog fakulteta predstavili bogatim programom. Folklorni ansambl briljirao je izvođenjemigara iz Šumadije, gradskih kola i šopskih igara,dok je orkestar zagrevao dlanove brojne publike kompozicijama Temišvarka, Igra za dvoje i Vrteška. Program je upotpunjen izvornim narodnim pesmama u izvođenju studenata, kojima se, na opšte zadovoljstvo, u dvema numeramakao solista pridružila profesor muzike i dirigent Milica Stanković.
Ovo jedinstveno gostovanje samo je deo saradnje Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Srba u Mađarskoj, koje već godinama daje izvanredne rezultate. U junu će studenti još jednom doprineti očuvanju srpskog jezika i kulture u Mađarskoj tako što će se kao instruktori i vaspitači priključiti osoblju peštanske škole „Nikola Tesla“ na dečjem kampu na Balatonu.Jagodinski studenti ovo putovanje doživeli su kao pravu nacionalnu i kulturnu misiju. Očarani gostoprimstvom domaćina i izuzetnim reakcijama koje su izazvali nastupom u Lovri, studenti i njihovi profesori složni su u tome da će se svakom novom pozivu odazvati sa velikom radošću.

DEKODIRANJE MOBILNIH TELEFONA I TABLETA

Postavljen od: Miki Despot

POVOLJNO, SIGURNO I JEDNOSTAVNO DEKODIRANJE POMOĆU FABRIČKIH KODOVA

UVERITE SE I SAM...

Pročitaj ceo oglas...

Pisanje Originalnih Seminarskih i Diplomskih radova

Postavljen od: Miki Despot

Bavimo se pisanjem originalnih:
*SEMINARSKIH RADOVA (1200-3000 dinara),
*DIPLOMSKIH RAD...

Pročitaj ceo oglas...

CRNA GORA BAR SUSANJ LETOVANJE 2017

Postavljen od: Nada

BAR SUSANJ IZDAVANJE SOBA I APARTMANA,BLIZU PLAZE,...http://www.privatni-smestaj-pejovic.com   ...

Pročitaj ceo oglas...

MHome stanovi za izdavanje u Kragujevcu

Postavljen od: Miki

Mhome potpuno novi jednosobni stanovi za izdavanje u Kragujevcu namenjeni su ljubiteljima lepog, ...

Pročitaj ceo oglas...

Apartman Sokobanja

Postavljen od: Danijela Matic

Apartman Sokobanja Izdajem, na lepom I mirnom mestu, na samo ca.100m od šetališta (iznad gimnaz...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>