Vesti

Blago kraj Despotovca

  2830 pregleda

NADOMAK Despotovca, u Milivskoj klisuri, nastavljaju se arheološka iskopavanja u porti crkve posvećene Ognjenoj Mariji, sagrađenoj 2009. na temeljima bogomolje iz 14. veka, posle započetih iskopavanja 2014.

Predsednik Crkvenog odbora za rekonstrukciju konaka hrama Slobodan Stojanović ističe da su temelji, koji ukazuju da je tu bio i manastir, u veoma lošem stanju.

- Ove godine bi trebalo obaviti njihovu konzervaciju, s obzirom na to da će, najverovatnije, biti osnova za izgradnju kamene zgrade u kojoj bi se prodavali suveniri i sveće. Lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila milion dinara za više objekata, pa će deo biti namenjen i za našu crkvu, s tim što će opština obezbediti i radnike, a mi donatore za građevinski materijal. Voleli bismo da sve završimo naredne godine, kada se obeležava šest vekova od izgradnje manastira Manasija - poručuje Stojanović.

Arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca Marija Kaličanin Krstić kaže da su prva arheološka iskopavanja obavljena još 1998, na inicijativu meštana koji su čuvali sećanje na bogomolju u Milivskoj klisuri...

- Crkva je bila jednobrodna građevina, sa plitkom polukružnom apsidom na istočnoj strani. Sagrađena je od ovdašnjeg krečnjaka koji je slagan u pravilne redove, dok su ugaoni delovi i svod rađeni od tesanika sige. Od pokretnog arheološkog materijala su najbrojniji kovani klinovi i delovi keramičkih posuda iz 14. veka, dok su ostaci fresaka malobrojni i karakteriše ih vedar kolorit u kojem preovlađuje crvena boja - kaže Marija Kaličanin Krstić i napominje da je, prilikom nastavka iskopavanja 2014, istražen deo porte severoistočno od crkve, gde je otkriven objekat zidan od kamena u krečnom malteru.

Tom prilikom su pronađeni i fragmenti keramičkih posuda različite fakture i dekoracije, koji - kao i temelji crkve - datiraju iz 14. ili 15. veka. Po obliku, građevina je nalik trpezarijama srednjovekovnih manastira, a njena pozicija prema hramu je, najverovatnije, uslovljena konfiguracijom okolnog terena.

Izvor Novosti

DEKODIRANJE MOBILNIH TELEFONA I TABLETA

Postavljen od: Miki Despot

POVOLJNO, SIGURNO I JEDNOSTAVNO DEKODIRANJE POMOĆU FABRIČKIH KODOVA

UVERITE SE I SAM...

Pročitaj ceo oglas...

Pisanje Originalnih Seminarskih i Diplomskih radova

Postavljen od: Miki Despot

Bavimo se pisanjem originalnih:
*SEMINARSKIH RADOVA (1200-3000 dinara),
*DIPLOMSKIH RAD...

Pročitaj ceo oglas...

CRNA GORA BAR SUSANJ LETOVANJE 2017

Postavljen od: Nada

BAR SUSANJ IZDAVANJE SOBA I APARTMANA,BLIZU PLAZE,...http://www.privatni-smestaj-pejovic.com   ...

Pročitaj ceo oglas...

MHome stanovi za izdavanje u Kragujevcu

Postavljen od: Miki

Mhome potpuno novi jednosobni stanovi za izdavanje u Kragujevcu namenjeni su ljubiteljima lepog, ...

Pročitaj ceo oglas...

Apartman Sokobanja

Postavljen od: Danijela Matic

Apartman Sokobanja Izdajem, na lepom I mirnom mestu, na samo ca.100m od šetališta (iznad gimnaz...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>