Vesti

Privredni sud u Kragujevcu, sprečio stečaj Paraćinske staklare

  282 pregleda

Privredni sud u Kragujevcu nije otvorio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla jer nisu predočeni dokazi kojim bi se potvrdilo da predlagač, čačanska firma Veksilum, zaista ima potraživanje "teško" 47 miliona evra.

Odbio sam predlog firme Veksilum Balkan za pokretanje stečaja u Srpskoj fabrici stakla jer nisam stekao uverenje da je predlagač ujedno i poverilac. Čačanska firma nije predočila konkretan dokaz da joj paraćinska staklara zaista duguje iznos koji je naveden u predlogu sa pokretanje stečajnog postupka - rekao je stečajni sudija Branislav Jovović napominjući da firma Veksilum ima pravo žalbe Apelacionom privrednom sudu. Jovović veruje da zaposleni u staklari mogu da odahnu, te da ta fabrika, u kojoj se proizvodni proces nesmetano odvija, može da prevaziđe trenutnu krizu.

Podsetimo, zahtev za uvođenje predstečajnog postupka, koji je sud prihvatio 4. maja ove godine, podnela je čačanska firma Veksilum Balkan, uz tvrdnju da je otkupila dug staklare, po osnovu četiri ugovora o zajmu. Sudija Jovović pojašnjava da je Privredni sud u Kragujevcu prihvatio predlog za uvođenje predstečajnog postupaka u paraćinskoj Staklari, jer je to zakonska obaveza, a da se o otvaranju stečaja odlučuje tek kada se dostave dokazi da postoje uslovi za to.

- I kada je podnet zahtev za otvaranje stečaja, tvrdio sam da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji i da čačanska firma Veksilum nije poverilac Srpske fabrike stakla. To je na samom ročištu potvrdio i direktor tog preduzeća, Slobodan Spasojević, koji je rekao da su ga "navukli" i da su naši advokati u pravu - rekao je nakon održanog ročišta Milorad Pušica, predsednik Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla.

On je ranije optužio deo uprave fabrike, pre svega člana NO Dušana Adamovića, da zajedno sa menadžmentom radi za bugarskog vlasnika Cvetana Vasileva. Reč je o kontroverznom biznismenu za kojim je bugarska Vlada raspisala Interpolovu poternicu, od koje se Vasilev krije u Srbiji. NJegove firme, Glas industri i Rubin, koje su vlasnice staklare, nalaze se u stečaju, kao i Prva korporativna banka, gde je Vasilev najveći akcionar. Adamović, međutim, tvrdi da je stečaj bila jedina nada za fabriku.

- Zabrinut sam za budućnost SFS, jer je kroz stečaj mogla da se spreči propast. Na ročištu je pre dva dana i sam privremeni stečajni upravnik ukazao da je fabrici mesečno potreban prihod od 185 miliona dinara kako bi poslovala rentabilno, a ona sada ostvaruje 120 do 130 miliona. Nije mi jasno kako će se pokriti minus koji raste svakog meseca - kaže Adamović i očekuje da drugačiju odluku donese Apelacioni privredni sud kome će biti upućena žalba na odluku da se stečaj ne otvori.

Adamović dodaje da će i dalje pomagati u radu Nadzornog odbora i da će podržati svaku konstruktivnu ideju koja može da pomogne fabrici.

 

Izvor: Danas.rs

Uredjenje travnatih površina trimerom

Postavljen od: Miki Despot

Košenje i uredjenje travnatih površina trimerom. Usluga podrazumeva košenje i iznošenje trave...

Pročitaj ceo oglas...

Uslužno cepanje drva

Postavljen od: Miki Despot

Uslužno vršim cepanje drva. Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena je 3,5 evra/meta...

Pročitaj ceo oglas...

Fizički radnici za kopanje raka

Postavljen od: Miki Despot

Vršimo kopanje grobnih mesta (raka). Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena iskopa j...

Pročitaj ceo oglas...

Bagremov med na prodaju

Postavljen od: Miki Despot

USLUŽNI OGLAS - Na prodaju ovogodišnji bagremov med. Za više informacija pozvati na broj 064/5...

Pročitaj ceo oglas...

PISANJE SEMINARSKIH, DIPLOMSKIH I DR.RADOVA

Postavljen od: Miki Despot

Profesionalna, kvalitetna i originalna izrada maturskih, seminarskih, diplomskih, master i sličn...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>