Vesti

Zbogom pečalbo, sadimo malinu

  2996 pregleda

U Lipovici kod Despotovca počela berba bobičastog voća, svake godine zasada sve više. Vredni Resavci šire špalire, a lagerovanjem u hladnjačama "love" bolju cenu

ODLAZAK na privremeni rad u inostranstvo nekada je za mlade Lipovčane značio da su obezbedili egzistenciju i rešili sve životne probleme. Danas je njihova priča sasvim drugačija. Zasadi malina zamenili su odlazak u pečalbu, što je Resavcima omogućilo da zarade i ostanu "svoji na svome".

 Malinu je na samo 50 ari pre sedam godina prvi zasadio Dragan Trailović. Danas je desetak domaćinstava uzgaja na 15 hektara, a to je, kažu, tek početak.

- Moj otac Ljubinko napravio je hladnjaču za duboko zamrzavanje i bavio se otkupom šumskih pečuraka, oraha i semenki od bundeve. Malinama sam hteo da popunim kapacitete hladnjače, a onda sam shvatio da ona donosi dobru zaradu. Zasad sam povećao na hektar, očekujem rod od pet do sedam tona i sve ću odmah da prodam iako cena nije povoljna - kaže Dragan.

Porodica Stevanović, pak, planira da maline zamrzne u svojoj hladnjači, kapaciteta 40 tona, koju su kupili kako niko ne bi mogao da ih ucenjuje. Maline će prodati kada cena bude najpovoljnija. Planiraju i da je otkupljuju. Iako u selu ima dve hladnjače, posla će biti za obe porodice. Stevanovići su zasad duplirali, pa pod malinama imaju 1,5 hektara, a dogodine će posaditi još hektar.

- U sadašnju cenu ne možemo da se uklopimo, jer nas svaki berač, čija je dnevnica 2.000 dinara, "opterećuje" sa 50 dinara po kilogramu maline, ne računajući hranu za njih, ni ostala ulaganja. Radnike plaćamo i prilikom povezivanja kukicama na špalirima, odstranjivanju malina koje nisu za rod i dva kopanja, jer su to poslovi koji moraju da se urade za nekoliko dana - veli Dragan.

Bojana i Vladiša Novaković, njihovi sinovi Darko i Marko i snaha Marina počeli su sa 10 ari, a sada pod malinama imaju 55 ari.

- Videli smo da se isplati, pa smo rešili da ostanemo na selu i proširili zasad. Zasadili smo i kupine na 10 ari, pa će svake godine nešto da se isplati - ocenjuje Marko.

Pored malina, kupina i ostalog jagodičastog voća, računicu su vredni domaćini našli i u uzgoju stoke, seoskom turizmu, preradi pečuraka, uzgajanju, branju ili otkupljivanju lekovitog bilja...

ŠOK ZA ORGANIZAM

Dragan Stevanović kaže da nije lako po pet sati svakodnevno provoditi u hladnjači.

- Dvadesetak minuta budem u prvoj prostoriji. Potom u hladnjači podesim temperaturu na minus pet da bih mogao da pakujem maline u gajbice. Kad izađem, doživim šok - veli Dragan.

 

Uredjenje travnatih površina trimerom

Postavljen od: Miki Despot

Košenje i uredjenje travnatih površina trimerom. Usluga podrazumeva košenje i iznošenje trave...

Pročitaj ceo oglas...

Uslužno cepanje drva

Postavljen od: Miki Despot

Uslužno vršim cepanje drva. Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena je 3,5 evra/meta...

Pročitaj ceo oglas...

Fizički radnici za kopanje raka

Postavljen od: Miki Despot

Vršimo kopanje grobnih mesta (raka). Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena iskopa j...

Pročitaj ceo oglas...

Bagremov med na prodaju

Postavljen od: Miki Despot

USLUŽNI OGLAS - Na prodaju ovogodišnji bagremov med. Za više informacija pozvati na broj 064/5...

Pročitaj ceo oglas...

PISANJE SEMINARSKIH, DIPLOMSKIH I DR.RADOVA

Postavljen od: Miki Despot

Profesionalna, kvalitetna i originalna izrada maturskih, seminarskih, diplomskih, master i sličn...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>