Vesti

Ručni radovi uz fiskalni račun

  456 pregleda

Desetak žena i muškaraca iz Svilajnca i Despotovca, koji se bave ručnim radovima, formirali su prvu zanatsku zadrugu u Pomoravlju - "Art". Registrovali su je za širok spektar delatnosti: tkanje, pletenje, heklanje, obradu drveta i stakla, bavljenje seoskim turizmom... Jedino što je bitno je da se sve radi ručno, a motiv udruživanja je pokušaj da od ručnog rada žive, poslujući - legalno.

- Za formiranje zadruge pripremali smo se godinu dana. Svaki korak nam je bio promišljen, a ideja vodilja da naše radove plasiramo na drugačiji način, da izađemo iz izložbenog prostora i da legalno prodajemo svoje proizvode. Hteli smo da omogućimo ljudima da lakše prodaju rukotvorine za koje su zainteresovane razne galerije, a nadamo se i saradnji sa inostranstvom - kaže direktorka zadruge Jasmina Panić.

Učiteljica iz Despotovca Gordana Bogdanović potvrđuje da se udružila zbog lakšeg plasmana proizvoda. Ona izrađuje ukrase na drvetu i staklu i šije torbe od teksasa.

- Retko ko može sam da dopre do institucija i raznih manifestacija na kojima može da prodaje ono što napravi. - kaže Snežana Jovanović, koja od štapića od novinskog papira plete korpice, držače za flaše i druge predmete.

Najstariji zadrugar i jedini muškarac je Miroljub Marjanović, koji radi lovačke motive u bakrorezu, bavi se pirografijom i duborezom i pravi vitrine za lovačko oružje.

Svilajnački zadrugari pozivaju sve zainteresovane da se priključe zadruzi, a mogu da sarađuju i tako što bi svoje proizvode ponudili zadruzi koja će ih plasirati na tržištu.

SUBVENCIJE

Zadrugari kažu da su im subvencije države preko potrebne, jer su dali osnivački ulog, ali i zbog toga što su im potrebni kasa, flajeri, reklamni materijal, računi, katalozi, veb-sajt. Zato im je prvi korak da se prijave za subvencije od 100.000 dinara, sa koliko je Vlada Srbije obećala da će da pomogne svaku zadrugu.

Uredjenje travnatih površina trimerom

Postavljen od: Miki Despot

Košenje i uredjenje travnatih površina trimerom. Usluga podrazumeva košenje i iznošenje trave...

Pročitaj ceo oglas...

Uslužno cepanje drva

Postavljen od: Miki Despot

Uslužno vršim cepanje drva. Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena je 3,5 evra/meta...

Pročitaj ceo oglas...

Fizički radnici za kopanje raka

Postavljen od: Miki Despot

Vršimo kopanje grobnih mesta (raka). Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena iskopa j...

Pročitaj ceo oglas...

Bagremov med na prodaju

Postavljen od: Miki Despot

USLUŽNI OGLAS - Na prodaju ovogodišnji bagremov med. Za više informacija pozvati na broj 064/5...

Pročitaj ceo oglas...

PISANJE SEMINARSKIH, DIPLOMSKIH I DR.RADOVA

Postavljen od: Miki Despot

Profesionalna, kvalitetna i originalna izrada maturskih, seminarskih, diplomskih, master i sličn...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>