Vesti

Viteški turnir ispod zidina Manasije

  268 pregleda

Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević i ove godine privukao je ispod zidina manastira Manasija mnogobrojne ljubitelje srednjovekovnih igara i borbi. Na tri dana više od 450 vitezova iz 19 zemalja oživelo je srednjovekovni način života a preko 80 000 posetilaca uživalo je gledajući njihove kostime, ratničku opremu i borbe.

Viteško selo ispod zidina drevnog manastira Manasija na trenutak vratilo je sve posetioce nekoliko vekova kroz vreme. Preko 450 vitezova iz različitih zemalja oživelo je jedan nestali svet, vrednosti i tradiciju srednjovekovnog doba.


"Ideja vitezova je u mašti i snovima svakog dečaka u odrastanju i prosto to je neki arhi tip koji se uzima i ako se čovek iz bilo kog razloga malo više zainteresuje otvara mu se potpuno novi svet koji je pun misterija, avanture i fantastičnih istorijskih priča", pojašnjava Pavle Pavlović, vođa viteške družine Sveak iz Beograda.

"Imam mač vikinga koji je tanak i kratak i u borbama se koristi za odsecanje. Imamo dobar čelik i poneli smo 6 ovakvih mačeva. Imam i vikinšku sekiru i kada je koristite kako treba ona probija i šlem tako da Englezi i Francuzi nemaju šanse protiv nas", dodaje Henrik, viking iz Danske.

Pored mačevanja veliku pažnju privuklo je i tradicionalno streličarstvo a lukovi i strele izrađeni od drveta predstavljeni su i kroz posebnost starih zanata.

"Streličarstvo kao streličarstvo preporučujem svima i mladima i starima jer razvija koncentraciju, donekle i fizičku kondiciju ali i razonodu pa je to jedan idealan vid rekreacije i sporta", kaže Nenad Manojlović, strelac.

Vitezovi uglavnom svoje oklope, oružje i štitove prave sami. Celokupna oprema teži od deset do 40 kilograma a sve zavisi i od tipa ratnika koji je koristi.

"To je kao i svaki drugi sport. Povrede su vrlo moguće ali ne moraju da se dese uz kvalitetnu opremu. Ja imam sreću da to što napravim to i koristim tako da je mene moja oprema savršeno zaštitila i moj buzdovan i moj štit je došao glave mnogim borcima sinoć", objašnjavaNemanja Armacki, radionica viteške opreme, "Zeleni štit'' iz Novog Sada.

"U odnosu na svet mi smo u samom vrhu. U bohurt borbama (viteške turnirske borbe), čiji sam kapiten, Srbija ima predstavnike već 4 godine. Svih ovih godina se plasiramo u top 16 i to je veoma veliki uspeh ako znamo da ima 65 zemalja učesnika", dodaje Aleksandar Urošević, kapiten reprezentacije Srbije.

Sve je veće interesovanje ljudi za ovom vrstom hobija i sporta pa organizatori najvećeg viteškog festivala u Srbiji planiraju da zidine manastira Manasija postanu čuvar tradicije viteških redova u našoj zemlji.

Uredjenje travnatih površina trimerom

Postavljen od: Miki Despot

Košenje i uredjenje travnatih površina trimerom. Usluga podrazumeva košenje i iznošenje trave...

Pročitaj ceo oglas...

Uslužno cepanje drva

Postavljen od: Miki Despot

Uslužno vršim cepanje drva. Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena je 3,5 evra/meta...

Pročitaj ceo oglas...

Fizički radnici za kopanje raka

Postavljen od: Miki Despot

Vršimo kopanje grobnih mesta (raka). Oglas se odnosi na Despotovac i užu okolinu. Cena iskopa j...

Pročitaj ceo oglas...

Bagremov med na prodaju

Postavljen od: Miki Despot

USLUŽNI OGLAS - Na prodaju ovogodišnji bagremov med. Za više informacija pozvati na broj 064/5...

Pročitaj ceo oglas...

PISANJE SEMINARSKIH, DIPLOMSKIH I DR.RADOVA

Postavljen od: Miki Despot

Profesionalna, kvalitetna i originalna izrada maturskih, seminarskih, diplomskih, master i sličn...

Pročitaj ceo oglas...

Potreban vam je web sajt, web aplikacija, poslovni softver? Vama na usluzi.

>